Przepis na curry jest bardziej złożony niż ten, więc z braku czasu musiałam troszkę poimprowizować. I znowu się przekonałam, ze cukier jest nie tylko do słodkości i herbaty ;) . Bardzo ostry kurczak i delikatny sos - rewelacyjne połączenie! Sos ma lekko mączny posmak (dodałam 1/3 szklanki mąki pszennej do zagęszczenia) co łagodzi ostry smak kurczaka.
Przepis:
Składniki
- 1-2 piersi z kurczaka
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- Przyprawa curry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- Chilly lub pieprz (dowolna ilość)
- Czosnek (w proszku, jak świeży to zmiażdżony)
- Do 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 1/2 szklanki wody
Piersi z kurczaka obrać z kości, pokroić w kostkę 1-3 cm, włożyć do metalowej miski (nie odbarwia się od curry). Wymieszać z przyprawami i cukrem, odstawić na 20-30 minut.
Wlać olej na patelnię, rozgrzać. Po rozgrzaniu na gorący olej (zmniejszyć gaz) wrzucić odstałego kurczaka i prużyć do miękkości. Następnie dolać 1/2 szklanki wody do miski i wymieszać z pozostałością przypraw. Do sosu dosypać mąki (zagęszczacz) w odpowiedniej ilości, wlać na patelnię. Jeśli okaże się, że sos jest zbyt mączny i gęsty dolać nieco wody i wymieszać. Najlepiej smakuje z ryżem.
Wlać olej na patelnię, rozgrzać. Po rozgrzaniu na gorący olej (zmniejszyć gaz) wrzucić odstałego kurczaka i prużyć do miękkości. Następnie dolać 1/2 szklanki wody do miski i wymieszać z pozostałością przypraw. Do sosu dosypać mąki (zagęszczacz) w odpowiedniej ilości, wlać na patelnię. Jeśli okaże się, że sos jest zbyt mączny i gęsty dolać nieco wody i wymieszać. Najlepiej smakuje z ryżem.
Enjoy!
o fajne przepisy - nieznane mi - ja czasami wstawiam niemieckie przepisy na moim blogu - obserwujemy?
OdpowiedzUsuń