Na początku byłam dość sceptycznie nastawiona do tego przepisu, bo śliwki, które są bazą sosu kłóciły mi się z solą i pieprzem. To tak jakby jeść coś słonego ze słodkim. Ale, że Azjaci lubują się w takich "dziwacznych" (jak na nasze polskie gusta) zestawieniach smakowych to postanowiłam spróbować. Smak słodkiej śliwki (a raczej powideł) mocno kontrastuje z imbirem, chilly i czosnkiem. Jak na pierwsze podejście do takich smaków danie wyszło smacznie. :)
Moje proporcje zmniejszyłam, gdyż danie było tylko dla dwóch osób. Przepis jest zrobiony na 4-6 osób.
Przepis:
Składniki:
Moje proporcje zmniejszyłam, gdyż danie było tylko dla dwóch osób. Przepis jest zrobiony na 4-6 osób.
Przepis:
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 8 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki chilly lub zmielonego pieprzu
Sos przyprawowy:
- 3 łyżki powideł śliwkowych (użyłam powideł własnego wyrobu)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 1-2 ząbki roztartego czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki octu (użyłam winnego)
Kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w kostkę (1-3 cm). Następnie 4 szklanki wody wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i włożyć do tej solanki pokrojonego kurczaka. Po 20 minutach odsączyć. Składniki sosu wymieszać ze sobą, odstawić na 20-30 minut.
4 łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, mocno podgrzać na dużym ogniu, wsypać całe ząbki czosnku i smażyć kilka sekund. Następnie wrzucić kurczaka na rozgrzany olej, dodać sól, chilly (lub pieprz), smażyć aż do miękkości. Po podsmażeniu mięsa należy wlać na patelnię 1/2 szklanki wody i sos przyprawowy. Dusić aż do odparowania znacznej ilości. Sos nie może być zbyt wodnisty. Po odparowaniu będzie gęstszy i bardziej kleisty.
Smacznego!
I na deser:
http://www.youtube.com/watch?v=uyxIN5H8w98
Smacznego!
I na deser:
http://www.youtube.com/watch?v=uyxIN5H8w98
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz